Pfoeh ik moest even een paar nachtjes slapen over wat voor reeks ik nu zou gaan starten en welke onderwerpen daarin aan bod zouden komen. En heb een paar interessante verzoekjes gehad (“mijn vrouw leest elke week je blog en komt met dingen die we nog moeten aanschaffen, kun je het ook een keer over bier en superchargers hebben?”). Met het oogpunt dat het seizoen weer is begonnen en we allemaal weer lekker op pad willen gaan start ik daarom nu de reeks: ik ga op reis en neem mee.. Wat heb je nodig? En daarin natuurlijk de verschillende opties met hun voor- en nadelen. Als laatste in deze reeks zal ik een checklist aanbieden die je kunt afvinken wanneer je op reis gaat om te kijken of je alles wel mee hebt.
Deze week begin ik met slapen. Want tja, zonder slaap is er weinig vakantiegevoel, veel chagrijnige gezichten en hele korte lontjes die echtelijke ruzies kunnen veroorzaken. En dat willen we natuurlijk niet. Ik bespreek hier de beste opties voor mensen die rondreizen en/of wildkamperen.
Maar slaapvoorkeuren zijn erg verschillend. De een wil graag zacht liggen, de ander kan alleen goed slapen als het donker is, de een wil alleen maar reizen doen naar Marokko, de ander gaat het liefste naar koudere gebieden, enz. enz. Ik ga daarom niet tot in den treure elke mogelijkheid bespreken, maar geef de verschillen aan waar je op kunt letten voor een eerste idee.
Maar mijn uitdrukkelijke advies hierin blijft: ga naar een specialist die aan de hand van jouw / jullie wensen meedenkt en jullie kan helpen een juiste keuze te maken en ga vooral ook eens proefliggen in een showroom.
De daktent
Een daktent is een tent voor op het dak van je auto (of aanhanger of buscamper of ……). Uitermate geschikt voor mensen die rondreizen en/of wildkamperen. Snel, makkelijk in opzetten en hoog slapen (buiten bereik van wilde dieren). Uiteraard moet je met je boodschappen wel rekening houden dat elke keer dat je weg wilt met de auto je de tent (en dus ook je hebben en houwen) weer moet inklappen en opruimen.
- Klaptent of full bed
Met een klaptent bedoel ik de tent die je kunt uitklappen (zoals het plaatje links); hierdoor vergroot je de bedmaat ten opzichte van de oppervlakte wat op het dak van je auto komt. Voordelen hiervan zijn de grotere bedmaat, het gewicht van de tent, het afdak wat de tent creëert zodat je in de schaduw of uit de regen kunt zitten en de mogelijkheid om er een ondertent (bespreek ik in de volgende blog) bij te nemen. De full bed tenten zijn tenten waarvan de gehele bedmaat op het dak van de auto ligt. Voordeel hiervan is de snelheid van het opzetten, een lager pakket op de auto (is iets aerodynamischer), iets meer bescherming van het tentdoek bij het rijden door bossen en veel mensen vinden deze tenten mooier.
- Soft shell of hard shell
Eerlijk is eerlijk, de meeste klaptenten zijn soft shell tenten, en de meeste full bed tenten zijn hard shell tenten. Maar hierin zijn ook enkele uitzonderingen. De bijbehorende voor- en nadelen zijn redelijk logisch te bedenken. Voordelen van een soft shell hoes: gewicht en dat je meestal de ladder onder de hoes kwijt kunt. Uiteraard zijn de voordelen van hard shells: iets beter bestand tegen takken en bij sommige de mogelijkheid iets op de tent te bevestigen.
- Gewicht
Het gewicht van de tent is belangrijk om mee te nemen in je beslissing, dit omdat je zwaartepunt hoger komt te liggen en je het dak van je auto niet onbeperkt kunt belasten. Je kunt de maximale daklast van je auto terugvinden in het boekje, dit is op basis van een rijdende auto (dan komen er de meeste krachten op).
- Afmeting
De afmetingen zijn natuurlijk van belang voor je auto; past hij op je dak? Hierbij zijn natuurlijk de buitenmaten van belang. Daarnaast zijn er ook genoeg mensen die lang zijn en dus meer lengte nodig hebben en of je nog comfortabel ligt als je met je partner, kind(eren) of metgezel in de tent ligt. Hierbij kijk je natuurlijk naar de binnenmaten van de tent (als hij open staat). De breedte-afmeting varieert tussen 1m20 tot maar liefst 2m20! Genoeg keuze, maar niet ieder merk of model heeft elke afmeting. Dit is dus zeker iets om mee te nemen in je beslissing.
- Tentdoek
Bij het tentdoek kijk je naar hoeveel gram je per vierkante meter hebt (gr/m2) en waarvan het doek is gemaakt. Hoe dikker het doek is, hoe beter de tent geschikt is voor de koudere gebieden. Maar het lichtere polyester droogt sneller dan een katoenen doek.
- Bodemplaat
In de bodemplaten van de daktenten zitten verschillen. Zo heb je een “volle plank”, een “honeycomb” of een “lattenbodem”. De verschillen hierin merk je qua comfort en gewicht van de tent.
- Matrasdikte en -materiaal
Uiteraard hebben tenten hun eigen matrassen, hier zit ook verschil in. Dit in combinatie met de bodemplaat en anticondensmat bepalen hoe zacht je ligt. Dit is online helaas nog steeds niet voelbaar, ga daarom echt eens naar een showroom en probeer eens wat tenten uit. Dan zul je de verschillen snel aanvoelen. Want de aangegeven dikte van het matras wil niet zeggen: hoe dikker hoe comfortabeler, dat verschilt namelijk ook in materiaalsoort.
- Anticondensmat
Het woord zegt het zelf al: een mat die ervoor zorgt dat het condens niet in je matras gaat zitten. Er kan beter gelucht worden, waardoor het matras droger blijft. Daarnaast geeft de anticondensmat ook iets meer comfort bij het slapen. Eigenlijk adviseren we deze altijd bij de daktent aan te schaffen (bij sommige modellen zit hij er automatisch bij), voor behoud van je matras.
- Afkomst
Mogelijkheden hierin zijn (uiteraard) China, Australië, Europees of Afrikaans. Voor- en nadelen? Hierbij moet je denken aan prijs, kwaliteit, duurzaamheid en geschiktheid voor bepaalde weertypes.
- Prijs / kwaliteit
Uiteraard zijn er in de daktenten behoorlijke prijs en kwaliteitsverschillen. Gebruik je de tent maar 1 weekendje in het jaar dan zou de lagere prijs dus zwaarder kunnen wegen dan de kwaliteit. Maar het wil ook niet zeggen dat de duurste tenten ook het beste geschikt zijn voor jouw wensen. Zo hebben wij hier de mogelijkheid om 36 merken te leveren, en hebben wij hier in de showroom sterk beperkt naar de tent-merken die de beste prijs/kwaliteitsverhouding hebben.
- Extra opties
Er zijn tal van mogelijkheden qua extra opties, hieronder een greep:
-
- extra coating aan de binnenkant van het doek zodat het extra donker is in de tent
- extra fijn hor voor de gebieden met veel muggen
- traptreden die iets gekanteld zijn voor meer comfort tijdens het traplopen
- de mogelijkheid voor extra opbergruimte (bijvoorbeeld schoenenzakken buiten de tent of bagagenetje bovenin de tent)
- mogelijkheid voor een tafeltje en/of rugleuning zodat je rechtop kunt zitten Netflixen
- mogelijkheid voor een thermotent
- mogelijkheid om meer beddengoed in je tent te laten liggen
- mogelijkheid tot een luifel aan de tent te maken
- mogelijkheid voor een ondertent
- zit er al verlichting in de tent
- wil je een opblaasbare tent of met stokken
En ga zo maar door, voor elk wat wils. Maar niet elke optie is bij elke tent te verkrijgen. Dus is een bepaalde optie een voorwaarde voor aanschaf, hou hier dan rekening mee.
De swag
De wat?? Een swag is een (van oorsprong Australisch) tentje waar het matras al in zit, daarnaast zijn ze zo ontworpen dat je een slaapzak en kussen(tje) in de tent kan laten bij het inpakken. Makkelijk toch? Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen ideaal. Want door het gemak (en snelle opzetten) kunnen de kinderen de was doen (of terwijl ze de afwas doen, zet jij de tent op). We hebben 3 merken die een swag aanbieden: Campboss, ARB en Dometic.
De belangrijkste verschillen:
- mogelijkheid de swag op een stretcher te zetten om toch van de grond af te kunnen slapen
- opblaasbare variant
- kwaliteit
- geschiktheid voor verschillende weertypes
De hond
Als de hond goed slaapt, kun je zelf ook lekker slapen. Natuurlijk zijn er verschillende opties voor je viervoeter.
- Meenemen in je (dak)tent
- Een ondertent nemen voor je hond
- De hond (in de bench) in de auto
Of je neemt een makkelijk tentje speciaal voor de hond. Dometic heeft speciaal de K9 80 Air ontworpen. Net als de Pico (swag) of de TRT 140 Air (daktent) is deze K9 een opblaasbare tent en pomp je binnen een poep en een scheet op (handpomp of elektrisch, dat maakt niet uit). Alle ramen hebben horren (1x korte kant en 1x lange kant kan als deur gebruikt worden), dus frisse lucht is geen probleem. Daarnaast is de bodem afritsbaar voor makkelijke reiniging.